Проекти на Институтот за научно-истражувачка работа во спортот

  • Home
  • Проекти на Институтот за научно-истражувачка работа во спортот

ПРОЕКТИ НА ИНСТИТУТОТ ЗА НАУЧНО-ИСТРАЖУВАЧКА РАБОТА ВО СПОРТОТ
„Науката во функција на спортот и вежбањето“
е главното мото на Институтот. Институтот во целост ги стави на располагање своите научни, стручни, технички ресурси и капацитети за сите спортски, образовни институции, рекреативци и љубители на спортот и вежбањето. На сето ова, му претходеше период на подготовка кој вклучуваше набавка на современи инструменти, технички средства и опрема, а потоа пуштена во функција беше нова „Аналитичко-дијагностичка лабораторија“ која значително ги подобри условите за научно-истражувачка дејност.

Токму ова го препознаа нашите клиенти, а за што сведочи и секојдневното тестирање на голем број лица (спортисти, ученици, рекреативци) кои ги користат услугите на Институтот.

Повеќе информации за услугите ОВДЕ.

Анализа на телесниот состав на млади и перспективни борачи, членови на македонската репрезентација. Меѓу нив и Бесир Алили, европски кадетски шампион од последното првенство одржано во Фиренца 2019 година. (15.12.2020)
Анализа на телесниот состав на млади и перспективни таеквондисти, членови на македонската репрезентација. Меѓу нив и Филип Додевски, кој на последниот европски клупски шампионат одржан во Солун 2019 година го освои златниот медал. (10.12.2020)
Анализа на телесниот состав на млади и перспективни каратисти членови на македонската репрезентација. Меѓу нив и Фахик Весели, освојувач на златен медал на светскиот куп во 2017 година. (1.12.2020)
Анализа на телесниот состав на млади и перспективни велосипедисти членови на македонската репрезентација. (27.11.2020)
Анализа на телесниот состав на млади и перспективни гимнастичари членови на македонската репрезентација. (19.11.2020)
Анализа на телесниот состав на млади и перспективни репрезентативци во бадминтон. (16.11.2020)
Анализа на телесниот состав на млади и перспективни атлетичари членови на македонската репрезентација. (6.11.2020)
Анализа на телесниот состав на млади и перспективни џудисти членови на македонската репрезентација. (3.11.2020)
Анализа на телесниот состав на млади и перспективни тенисери членови на македонската репрезентација. (20.10.2020)
Анализа на телесниот состав на млади и перспективни кајакари членови на македонската репрезентација. Меѓу нив и Ангел Петрушев, кој се закити со златен медал на Европскиот куп одржан во Словенија 2018 г. (12.10.2020)
Анализа на телесниот состав на млади и перспективни пливачи членови на македонската репрезентација. (7.10.2020)
Анализа на телесниот состав на млади и перспективни репрезентативци во стрелаштво. (30.9.2020)
Дијагностика на антрополошки димензии кај млади талентирани мечувалци. (9, 10 и 11.9.2020)
Мерење на антропометриските карактеристики и дијагностиката на базичните и специфично-моторичките способности на кошаркарите од КК МЗТ Скопје Уни Банка. (5 и 6.8.2020)
Мерење на антропометриските карактеристики, процена на телесниот состав и дијагностика на базичните моторички способности на актуелниот лидер во македонското првенство ОК Вардар. (20.2.2020)
Мерење на антропометриските карактеристики, процена на телесниот состав и дијагностика на базичните моторички способности на ЖОК Вардар. (14.2.2020)
Дијагностика на антрополошки димензии на еден од најталентираните млади репрезентативци во тенис.  (24.1.2020 г.)
Дијагностика на антрополошки димензии кај бијатлонци членови на македонската   младинска репрезентација. (27.12.2019 г.)
Дијагностика на антрополошки димензии кај стрелци членови на македонската младинска репрезентација (12.12.2019 г.)
Дијагностика на антрополошки димензии кај тенисери членови на македонската младинска репрезентација. (29.11.2019 г.)
Дијагностика на антрополошки димензии кај гимнастичари членови на македонската 
младинска репрезентација. (29.11.2019 г.)
Дијагностика на антрополошки димензии кај атлетичари членови на македонската младинска репрезентација. (08.11.2019 г.)
Дијагностика на антрополошки димензии кај кајакари членови на македонската младинска репрезентација. (1.11.2019 г.)
Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај младински репрезентативци во таеквондо. (18.10.2019 г.)
Дијагностика на антрополошки димензии кај младински репрезентативци во бадминтон. (9.10.2019 г.)
Дијагностика на антрополошки димензии кај младински репрезентативци во карате. (11.07.2019 г.)
Дијагностика на антрополошки димензии кај ученици атлетичари учесници на училишниот спортски камп „Охрид 2019“. (4.7.2019 г.)
Дијагностика на антрополошки димензии кај ученици тенисери учесници на училишниот спортски камп „Охрид 2019“. (2.7.2019 г.)
Дијагностика на антрополошки димензии кај ученици одбојкари учесници на училишниот спортски камп „Охрид 2019“. (27.6.2019 г.)
Дијагностика на антрополошки димензии кај ученици кошаркари учесници на
училишниот спортски камп „Охрид 2019“. (26.6.2019 г.)
Дијагностика на антрополошки димензии кај ученици ракометари учесници на
училишниот спортски камп „Охрид 2019“. (3.7.2019 г.)
Дијагностика на антрополошки димензии кај ученици каратисти учесници на училишниот спортски камп „Охрид 2019“. (28.6.2019 г.)
Дијагностика на антрополошки димензии кај младински репрезентативци во џудо (20.6.2019 г.)
Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај младински репрезентативци во велосипедизам. (11.06.2019 г.)
Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај младински репрезентативци во пливање. (5.6.2019 г.)
Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај младински репрезентативци во борење. (17.05.2019 г.)
Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади спортисти членови на македонската атлетска репрезентација. (22.2.2019 г.)
Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади спортисти членови на македонската тениска репрезентација и на македонската џудо репрезентација. (8.2.2019 г.)
Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички
способности на млади спортисти членови на македонската стрелачка репрезентација (6.2.2019 г.)
Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички
способности на млади спортисти членови на македонската стрелачка репрезентација (4.2.2019 г.)
Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади спортисти членови на македонската таеквондо репрезентација и на македонската таквондо репрезентација. (1.2.2019 г.)
Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади велосипедисти членови на македонската репрезентација. (30.1.2019 г.)
Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади каратисти членови на македонската  репрезентација. (28.1.2019 г.)
Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади џудисти членови на македонската  репрезентација. (25.1.2019 г.)
Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади тенисери членови на македонската репрезентација. (23.1.2019 г.)
Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади пливачи членови на македонската  репрезентација. (21.1.2019 г.)
Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади спортисти членови на македонската бадминтон репрезентација. (21.1.2019 г.)
Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади кајакари членови на македонската репрезентација. (15.1.2019 г.)
Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади борачи членови на македонската репрезентација. (14.1.2019 г.)
Промоција на проектот „Млади спортски надежи“ пред националните спортски федерации, кој под покровителство на Агенцијата за млади и спорт, а во реализација на Институтот за научно-истражувачка работа при Факултетот за физичко образование, спорт и здравје од Скопје, ќе се реализира наредните шест години. Главна цел на проектот е научна поддршка за националните спортски федерации и нивните стручни лица, преку дијагностика односно процена и мониторирање на релевантни антрополошки димензии на млади перспективни спортисти од Република Северна Македонија, кои имаат потенцијал за високи спортски дострели. (19.9.2018)
Мерење на антропометриските показатели и тестирање на базичните и ситуационо-моторичките способности на ракометари членови на младинската репрезентација на Македонија, спроведено на 17.6.2018 г.
Процена на моторичкиот статус и нивото на владеење со спортската техника на женската младинска одбојкарска репрезентација на Македонија. (7.12.2017 – Спортска сала: Македонски Херои, Факултет за физичко образование, спорт и здравје – Скопје).
Тестирања на базичните моторички способности на учениците од спортската академија во ракомет, кошарка, фудбал и тенис (1.10.-25.10.2017, Спортска сала: Македонски Херои, Факултет за физичко образование, спорт и здравје – Скопје).
Тестирања на основните моторички способности, ситуационо-моторичките способнисти и проценка на спортската техника кај младинските кошаркарски репрезентации  У16 женски (10.8.2017 – Спортска сала: Македонски Херои, Факултет за физичко образование, спорт и здравје – Скопје).
Тестирања на основните моторички способности, ситуационо-моторичките способнисти и проценка на спортската техника кај младинските кошаркарски репрезентации  У15 машки (10.8.2017 – СРЦ Кале).
Тестирања на основните моторички способности, ситуационо-моторичките способнисти и проценка на спортската техника кај младинските кошаркарски репрезентации  У16 машки (13.7.2017 – СРЦ Јане Сандански, мала сала).
Тестирања на основните моторички способности, ситуационо-моторичките способнисти и проценка на спортската техника кај младинските кошаркарски репрезентации У14 машки (16.6.2017 – СРЦ. Кале).
https://kfsm.mk/blog/video-kako-izgledashe-analizata-na-reprezentativc